Achtergrond: ‘Chapecoense was het Heracles of PEC Zwolle van Brazilië’

0
134

Bij een vliegtuigramp in Colombia verongelukten maandagvond bijna alle spelers van Chapecoense. Daarmee kwam er een abrupt einde aan het succesverhaal van de Braziliaanse club, die binnen een paar jaar van de Serie D naar de Serie A promoveerde en woensdag de heenwedstrijd in de finale van de Copa Sudamericana zou spelen.

In Brazilië zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Bij het ongeluk stierven 75 van de 81 inzittenden. Onder hen behalve voetballers en medewerkers van de club ook journalisten en vliegtuigpersoneel.

In Medellin zou Chapecoense woensdag tegenover Atletico Nacional staan in de heenwedstrijd van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League.

"De opmars van Chapecoense is knap, maar het is ook weer geen sprookje zoals Leicester City afgelopen seizoen", zegt journalist Daan Dekker, die jarenlang in Brazilië woonde en auteur is van het boek ‘De Brazilianen’.

"Niemand had het succes van Leicester City verwacht, zij versloegen veel rijkere clubs. Chapecoense heeft zijn succes te danken aan een beetje geld en een verstandig bestuur. Daarmee kun je in Brazilië al een heel eind komen."

Lokale vleesindustrie

Chapecoense is afkomstig uit Chapeco, een stadje van 200.000 inwoners in de staat Santa Catarina in het zuiden van Brazilië, nabij de Argentijnse grens.

"Het zuiden is een van de rijkste gebieden in Brazilië, er komen dan ook veel voetbalclubs vandaan", vertelt Dekker tegen NU.nl. "Chapecoense wordt gesponsord door de lokale vleesindustrie, die in dat gebied net als in Argentinië heel groot is. Er wordt veel gebarbecued en steaks gegeten in dat deel van het land."

"De begroting van de club ligt rond de 10 miljoen, veel lager dan grote Braziliaanse clubs als Flamengo. Maar Chapecoense heeft een goed bestuur, dat zijn hoofd koel houdt. Sommige clubs in Brazilië verslijten vier trainers per jaar, Chapecoense pakt het verstandiger aan en dat heeft zich uitbetaald."

"Je kunt het vergelijken met Heracles Almelo of PEC Zwolle in Nederland. Een provincieclub die door consistent beleid goed presteert. In de Braziliaanse Serie D zijn de omstandigheden erbarmelijk, de clubs spelen op een hobbelveldje en er komt nauwelijks publiek. Als je dan wat geld te besteden hebt en je voert verstandig beleid, dan kun je snel de weg omhoog inzetten", verklaart Dekker.

Met nog één duel te spelen staat Chapecoence negende in de Serie A. De finale in de Copa Sudamericana had het hoogtepunt in de geschiedenis moeten worden van de club die sinds 1973 bestaat. "Een knappe prestatie, maar je moet het in het juiste perspectief zien", zegt Dekker. "Zeven clubs uit Brazilië mogen aan de Copa Libertadores meedoen, die veel hoger in aanzien staat."

"Drie jaar geleden stond Ponta Preta ook in de finale van de Copa Sudamericana. Dat is een klein clubje uit de buurt van Sao Paolo. Het Zuid-Amerikaanse clubvoetbal wordt sowieso gedomineerd door teams uit Brazilië en Argentinië. Het is bijzonder wat Chapecoense gepresteerd heeft, maar het is ook weer geen sprookje."

Cléber Santana (35) is het bekendste slachtoffer van de vliegtuigcrash. De aanvoerder van Chapecoense speelde drie jaar lang in Spanje bij Atletico Madrid en Real Mallorca. "Chapecoense was vooral een hecht collectief, zonder sterspelers. Bijna alle spelers waren ver in de twintig of dertigers en namen heel wat ervaring met zich mee. Ze hadden geen jong supertalent, dat op het punt stond om een toptransfer naar Europa te maken."

"In Brazilië is de handel in voetballers enorm, het is een belangrijk exportproduct. Door het consistente beleid heeft de club de juiste spelers aan weten te trekken, die voor successen hebben gezorgd", zegt Dekker.

"Daarom denk ik dat de club gewoon zal blijven bestaan. De achterban en het geld zijn er nog gewoon. Ze spelen in een stadion met een capaciteit van 20.000 toeschouwers dat niet altijd vol zit, maar dankzij de successen de laatste tijd steeds vaker wel. Daarom vermoed ik dat de club er wel bovenop zal komen."

"Deze shock zal nog wel even blijven hangen. Kijk bijvoorbeeld naar de sfeer bij FC Utrecht toen David Di Tommaso overleed. Daar hebben ze het nu nog steeds over. Bij Chapecoense is er niet één speler overleden, maar een hele selectie."